Paleo Diyeti Beslenme Modeli
Paleo diyeti, yaklaşık 2,5 milyon ila 10.000 yıl öncesine dayanan Paleolitik çağda yenmiş olabileceklere benzer yiyeceklere dayanan bir diyet planıdır.
Bir paleo diyeti tipik olarak yağsız etleri, balıkları, meyveleri, sebzeleri, kabuklu yemişleri ve tohumları içerir - geçmişte avcılık ve toplayıcılık yoluyla elde edilebilen yiyecekler. Paleo diyeti, yaklaşık 10.000 yıl önce çiftçilik ortaya çıktığında yaygın hale gelen gıdaları sınırlar. Bu gıdalar arasında süt ürünleri, baklagiller ve tahıllar bulunur.
Paleo diyetinin diğer isimleri arasında Paleolitik diyet, Taş Devri diyeti, avcı-toplayıcı diyeti ve mağara adamı diyeti bulunur.
Amaç
Bir paleo diyetinin amacı, daha çok erken insanların yediklerine benzer bir beslenme biçimine geri dönmektir. Diyetin mantığı, insan vücudunun, tarım uygulamalarıyla ortaya çıkan modern diyetle genetik olarak uyuşmamasıdır - uyumsuzluk hipotezi olarak bilinen bir fikir.
Çiftçilik, insanların yediklerini değiştirdi ve süt ürünleri, tahıllar ve baklagilleri insan diyetine ek temel unsurlar olarak yerleştirdi. Diyetteki bu nispeten geç ve hızlı değişim, hipoteze göre, vücudun uyum sağlama yeteneğini geride bıraktı. Bu uyumsuzluğun günümüzde obezite, diyabet ve kalp hastalığı prevalansına katkıda bulunan bir faktör olduğuna inanılmaktadır.
Ne yemeli?
Meyveler
sebzeler
Fındık ve tohumlar
Yağsız etler, özellikle otla beslenen hayvanlar veya yabani av hayvanları
Balık, özellikle somon, uskumru ve albacore ton balığı gibi omega-3 yağ asitleri açısından zengin olanlar
Zeytinyağı veya ceviz yağı gibi meyve ve kuruyemişlerden elde edilen yağlar
Kaçınılması gerekenler
Buğday, yulaf ve arpa gibi tahıllar
Fasulye, mercimek, yer fıstığı ve bezelye gibi baklagiller
Süt Ürünleri
Rafine şeker
Tuz
Patates
Genel olarak yüksek oranda işlenmiş gıdalar